2.4 Hoe selecteer je?

Als je een lijst met zoekresultaten hebt is de volgende stap dat je enkele bronnen selecteert die je verder wilt gaan bestuderen. Let daarbij allereerst op de volgorde van de zoekresultaten. De eerste resultaten zijn vaak relevanter. Daarna selecteer je de bronnen op basis van de publicatiedatum, de relevantie, de betrouwbaarheid en het type document.

selecteren
  1. Publicatiedatum: is de inhoud nog actueel? Check niet alleen de publicatiedatum van de bron zelf, maar die van de bronnen in de literatuurlijst.
  2. Relevantie: past de inhoud bij je kennisvraag? Check op basis van de titel en beschrijving van het zoekresultaat of de bron wellicht relevant is voor de beantwoording van je kennisvraag.
  3. Betrouwbaarheid: klopt de inhoud van de bron? Check of de kwaliteit van de bron goed is door na te gaan wie de auteur is, uit welk tijdschrift het komt, wie de uitgever is en/of welke organisatie betrokken is. Let vooral op commerciële doeluiteinden van websites en organisatie.
  4. Type document: zoek je een boek of artikel?

Voorbeelden

Klik op de gewenste afbeelding om naar het bijhorende voorbeeld te gaan.

Voorbeeld Meester Joost (PO)
Meester Joost (PO)
Voorbeeld Mevrouw Van Dale (VO)
Mevrouw Van Dale (VO)
Voorbeeld Werkgroep PO
Werkgroep PO
Voorbeeld Werkgroep VO
Werkgroep VO

Tips

  • Als je iets vindt dat je later wil bekijken, gebruik dan een leeslijst, zoals Pocket. Hiermee kun je alle gewenste pagina’s, wanneer je deze bezoekt, toevoegen aan een leeslijst (tijdelijke favorieten). Je kunt ook een online werkplek zoals Dropbox (www.dropbox.com) gebruiken. Je hebt daarvoor wel een account nodig.

Meer weten?

OnderWijs met Kennis » Hoe vind je kennis? » 2.4 Hoe selecteer je?…